Tanácsok, tippek

Milyen eszközökre lesz szükség a tapéta felrakásához? 

Olló vagy vágókés (snitcer), vonalzó vagy mérőszalag továbbá műanyag simítókésre  

Milyen felületre lehet felvinni a tapétát? 

Sima, pormentes, zsírtalanított felületre van szükség a tapéta felrakásához. Kezeletlen fa felületeket (faforgácslap, rétegelt lemez) alapozóval készítsük elő a ragasztáshoz. 

Hogyan vágjuk az öntapadós tapétát?  

Vonalzó és ceruza segítségével a tapéta hátoldalára bármilyen alakzatot előrajzolhatunk, majd a körvonal mentén a tapéta szabható. A hátoldalon lévő vonalháló megkönnyíti munkánkat. Amennyiben tökéletes illesztést szeretnénk, hagyjunk kb. 4 mm-es átfedést, majd vágókéssel vágjuk le az átfedéssel egymásra illesztett lapokat.  

Hogyan előzhetjük meg a buborékok keletkezését a tapéta felragasztásánál?  

A legjobb eredmény elérése érdekében először csak egy kis részen távolítsuk el a tapéta hátoldalát, illesszük a fóliát a megfelelő helyre, majd simítókés illetve egy puha rongy segítségével középről a szélek felé haladva simítsuk a fóliát a felületre. Ha a fóliát rosszul illesztettük, egyszerűen távolítsuk el, majd illesszük újból a helyére (kivéve, ha papír vagy karton felületre történt a ragasztás). A simításhoz ajánlott egy tégla alakú fadarab köré erősített szőnyegdarabot használni. 

Az illesztés ferdére sikerült, mit tehetünk? 

Semmi probléma, a fólia lehúzható és újra illeszthető (kivéve, ha papír vagy karton felületre történt a ragasztás) a teljes ragasztóhatás csak néhány óra elteltével áll be.  

Buborékos lett! Hogyan tüntethetjük el? 

Szúrjuk ki a buborék felületét, majd a lyukon keresztül préseljük aki a bent maradt levegőt.

Görbe élekre is felvihető a tapéta? 

Természetesen! Ez esetben egyszerűen melegítsük fel a fóliát egy hajszárító segítségével (legalacsonyabb fokozaton járatva azt), húzzuk, igazítsuk a megfelelő formára és simítsuk le. Ha a fóliát felmelegítettük, a sarkok és élek egyszerűen a helyükre igazíthatók. Óvatosan dolgozzunk ilyenkor, nehogy  a fóliát túlfeszítsük.  

Mit kell tenni, ha a fólia nem tapad meg az éleken? 

Ez esetben használhatunk kereskedelmi forgalomban kapható erős ragasztót (nem hígítós), vagy vasalóval is rögzíthetjük a fóliát (legalacsonyabb fokozaton vékony textildarabot a felületre téve vasaljuk át). 

Kültéren is alkalmazható az öntapadós tapéta? 

Igen. Az időjárási körülményektől függően (napsütés, esőzés, köd…) a fólia egy-három évig ellenálló, ezt követően elszíneződhet, és a fólia megkeményedhet.  

Mennyire hőállóak a d-c-fix® tapéták? 

Akár 80°C-ig is hőálló a tapéta, kis ideig tartó hőhatás esetén.  

Használhatjuk a d-c-fix® tapétákat nedves környezetben? 

Természetesen! Amennyiben az élek illesztésénél rendszeresen víz éri majd a tapétát, szilikont, vagy egyéb tömítőanyagot kell használni (pl. a mosdókagyló éleinél). 

Hogyan távolíthatjuk el a régi öntapadós tapétát? 

Egyszerűen az egyik saroknál kezdjük el lehúzni a tapétát. Jelentősen megkönnyíti az eltávolítást a hőkezelés (használjunk erre a célra ismét hajszárítót). A ragasztó maradványai alkoholos oldószerrel eltávolíthatók. 

Hogyan tisztítható a d-c-fix® tapéta? 

A tapéták egyszerű, kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerekkel könnyen tisztán tarthatóak. Legjobb, ha erre a célra meleg vizet és egy kis mosogatószert használunk. A nedves felületeket puha ruhával töröljük szárazra.  

Mennyire környezetbarát a d-c-fix® tapéta? 

A d-c-fix® tapéták nehézfémeket nem tartalmaznak, fényhatásuk megfelel a DIN EN ISO 105-B02 szabványnak, dörzsölés és kopásállóságuk a DIN EN ISO 105-X12 szabványnak megfelelő. Kizárólag oldószer-mentes ragasztót tartalmaznak. Rendeltetésszerű használat esetén még a gyerekszobákban használva is veszélytelenek.  

Hogyan illesszük a tapétát üveg felületre (buborékmentesen)? 

Mi sem egyszerűbb: először tisztítsuk meg alaposan a tapétázni kívánt felületet. Ezt követően nedvesítsük meg a felületet (pár csepp mosogatószert oldjunk fel vízben, majd ezzel spricceljük be a felületet). Távolítsuk el a fólia hátoldalát teljesen, és lehetőség szerint a fóliát is spricceljük be egy kissé. Fektessük fel a fóliát a nedves felületre és csúsztassuk a helyére. Rongy segítségével préseljük ki a vizet és a bent maradt levegőt. Ha bármi páraképződés van az átlátszó fólián, az 10-13 óra elteltével 20°C-os szobahőmérsékleten megszűnik. 

Létezik olyan d-c-fix® fólia, ami védelmet nyújt az UV sugárzással szemben? 

Igen, a d-c-fix® napvédő fóliák visszaverik a hőt a fémes felületük miatt, az UV sugarak 99%-át elnyelik, és a fény mindössze 20%-át engedik át az ablaküvegen. Amennyiben csak a bejövő fény mennyiségét kívánjuk csökkenteni, a színezett  d-c-fix® fóliák jelentik a megoldást.  

Létezik olyan fólia, amelyik az ablak betörése ellen nyújt védelmet? 

Természetesen! A védőfólia szakadásbiztos, üvegtiszta polieszter filmből készül. A szoba felőli belső oldalon  karcolásmentes bevonattal van ellátva. Amennyiben az ablaküveg betörik a védőfólia a darabokat összetartja, így az üveg maga nem hullik szét darabjaira. Mindezen túl a fólia az UV sugarak 99%-át elnyeli. 

Hogyan távolítható el az öntapadós fólia? 

Az egyik saroknál kezdjük el lehúzni a fóliát. Jelentősen megkönnyíti az eltávolítást a hőkezelés (használjunk erre a célra ismét hajszárítót). A ragasztó maradványai alkoholos oldószerrel eltávolíthatók. 

Hogyan ragasszuk fel az öntapadós "1-2-3 static" d-c-fix® üvegfóliát? 

Ezek a fóliák önmaguktól tapadnak, nincs szükség ragasztóra. Először tisztítsuk meg alaposan a fóliázni kívánt felületet. Ezt követően nedvesítsük meg a felületet (pár csepp mosogatószert oldjunk fel vízben, majd ezzel spricceljük be a felületet). Távolítsuk el az üvegfólia hátoldalát teljesen, fektessük fel a fóliát a nedves felületre és csúsztassuk a helyére. Rongy segítségével préseljük ki a vizet és a bent maradt levegőt.  

Hogyan marad fent a fólia ragasztóanyag nélkül? 

A fólia elektrosztatikus tapadással rögzül. Mindössze a fólia és az egyenletes, tiszta üvegfelület közötti közvetlen kapcsolat a feltétele a tapadásnak.